ГоловнаРеєстраціяВхід Наш енергоефективний дім                  Translate into English Субота, 27.04.2024, 03:08
  Вітаю Вас Гість | RSS

 
 Головна » 2011 » Листопад » 21 » Україна без холопів: у Донецьку набирає обертів неформальний рух із захисту прав споживачів
10:47
Україна без холопів: у Донецьку набирає обертів неформальний рух із захисту прав споживачів
Донецьк, який зусиллями різних політиків часто розглядають як територію без громадянського спротиву, останнім часом доводить протилежне.
Адже саме там виникла перша неформальна ініціатива громадян з ефективного захисту власних прав як споживачів. Робоча назва цього мережевого, безлідерного і добровільного проекту доволі символічна – «Україна без холопів».

Історія розпочалася в червні нинішнього року, коли відомий у Донецьку журналіст і блогер (pauluskp.livejournal.com) Павло Колесник зайшов до одного з численних супермаркетів. Побачивши порушення санітарних норм у відділі кулінарії, він вирішив зафіксувати це як фотофакт, за що наразився на опір з боку охорони, яка вимагала знищити кадри зйомки і фізично перешкоджала йому вийти з приміщення магазину. Журналістові не залишалося нічого, ніж наполегливо пояснювати представникам охоронної фірми абсолютну протизаконність їхніх вимог. В Україні немає законодавчих обмежень на зйомку в супермаркетах ні для громадян, ні для представників ЗМІ. Однак посилання на закони, як доволі часто буває в таких випадках, не дало жодного результату.

МЕРЕЖЕВИЙ МАРКЕТИНГ

Журналіст запропонував читачам своєї інтернет-сторінки вирушити разом до супермаркету, щоб побачити, наскільки вивчили охорона й адміністрація всю небезпеку порушення прав споживачів. «Після посту в блозі туди прийшли 10 осіб з фотоапаратами, й охоронці вже не змогли протидіяти», – розповідає Павло Колесник.

Побачивши ефективність такого підходу, серед донецьких блогерів зародився неформальний рух, який почав пропагувати рейди всіх охочих до різноманітних торговельних закладів. Головною метою таких візитів з боку абсолютно різних і часто навіть незнайомих між собою користувачів соціальних мереж стало не лише здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства щодо права кожної людини здійснювати зйомку в торговельних центрах, а й моніторинг якості продукції.

Практично відразу по закінченні кожного рейду в соціальних мережах з’являються докладні звіти учасників, які обов’язково містять фото та відеоматеріали перевірок. І схоже на те, що відтепер керівництво донецьких супермаркетів уважно відстежує, що пишуть представники спільноти, і навіть намагається оперативно реагувати.

У двох мережах міста після численних візитів блогерів було прийнято офіційне рішення дозволити фотографування всередині магазинів без жодних обмежень. Таку поведінку інтернет-спільнота заохочує розміщенням інформації з подякою на власних блогах. Понад те, на сторінках учасників з’явилися вдячні коментарі деяких адміністраторів супермаркетів, які повідомляли про важливість роботи з виявлення активістами руху прострочених продуктів.

ЛИШЕ ПОЧАТОК

Така громадська діяльність ґрунтується не на прагненні уваги з боку суспільства, а насамперед на втіленні філософії свободи: «Я бажаю бути вільною людиною, керуватися спільними для всіх законами, а не взятими кимось зі стелі інструкціями, правилами чи «понятіямі». Це непросто, іноді страшно. Але залишатися добровільним холопом «власників життя» мені не хочеться», – каже Павло Колесник. Активність журналіста не тільки коштувала йому витрачених нервів, нападів з боку охорони торговельних центрів, а й примусила до відкриття додаткових фронтів громадського спротиву. За результатами громадських перевірок було віднайдено і зафіксовано чимало прострочених товарів, складено численні скарги до санітарно-епідеміологічної служби та Управління у справах захисту прав споживачів. Щоправда, попри звернення до представників МВС стосовно протизаконних дій і навіть крадіжки в журналіста апаратури в супермаркеті (за присутності охорони і камер спостереження), міліція відмовляється порушувати кримінальну справу. 

Дмитро Коробко, один з адвокатів, які добровільно супроводжують рейди громадян в торговельних центрах, вважає, що «це лише випадково обраний початковий напрям нашої діяльності, який дав змогу зібрати чимало людей, готових обстоювати свої права, готових до дії, – ось що головне. Найближчі плани – громадська перевірка шкільних їдалень та законності пропускного режиму в державних органах».

Як зізнаються деякі учасники неформального мережевого руху, вони вбачають у громадській активності головний засіб боротьби з корупцією. Нині у місті триває громадянський моніторинг вартості оплати проїзду в міжміських автобусах, який уже виявив незаконно перевищені ціни на проїзд у межах Донецька і Макіївки.

Крім того у Донецьку проведено низку офіційних перевірок відповідних державних органів у торговельних закладах, здійснених завдяки письмовим зверненням активістів. Проте надії на чиновницьку правду в учасників неформального руху невеликі, вони більше покладаються на системне виявлення порушень у роботі мереж з боку звичайних громадян, озброєних знанням законів і бажанням захис­­тити свої права. Учасник неформального руху з Донецька, журналіст Влад Беспалов стверджує, що для успіху таких кроків потрібно змінити психологію споживача: «Від того, що хтось скаржитиметься на кухні, нічого не зрушиться. Усе в наших руках. Треба звертатися за адресою: до адміністраторів торговельних закладів, писати скарги в санстанцію, захист прав споживачів».

Практика рейдів у супермаркети поширюється на Донеччині, такі заходи вже проведено в Дружківці та Костянтинівці, і схоже, що рух блогерів із Донецька лише набирає обертів і може стати загальноукраїнським.

ПРИБОРКАННЯ НОРОВЛИВИХ

Звісно, діяльність активістів подобається далеко не всім. Під час одного з останніх рейдів група моніторингу стала жертвою нападу на них охорони в приміщенні ТРЦ «Декор Донбас», яка, незважаючи на викликану міліцію, викинула громадян за поріг торговельного центру за спробу здійснювати фото- і відеозйомку. Єдине, що цікавить наразі представників донецького МВС, – те, яка організація здійснювала візит до «Декор Донбасу», а не особи охоронців та оцінка законності поведінки персоналу.

До того ж щодо трьох активістів, зокрема й адвоката Дмитра Коробка, постановою Київського районного суду Донецька порушено кримінальну справу за ст. 356 КК України «Самоправство». Ініціатором позову є ТОВ «Торговий дім «Амстор». Активістів звинувачують у тому, що виявлені ними порушення в продажу прострочених товарів на полицях цієї мережі були протидією нормальній роботі підприємства, а також сприяли створенню негативного іміджу. У зверненні до суду не з цивільним, а з кримінальним позовом може проглядатися бажання покінчити з успішною громадською ініціативою в Донецьку.

Категорія: Донеччина | Переглядів: 719 | Додав: efes_jkg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 
 
Форма входу

Новини/Статті
Україна: криза [28]
Крим: хроніка окупації [2]
Донеччина [13]
Світ [11]
Енергоефективність [8]
ЖКГ [10]
ВИБОРИ 2012 в Україні [9]
До Євро-2012 [1]
ГАРЯЧІ. Вибори в Росії 4 грудня 2011 [12]

Погодуй рибок

Пошук

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Чи маєте Ви змогу утеплити зовні свою квартиру?
Всього відповідей: 6

Друзі сайту
Copy Centre RICOH
Сайт для освітян
Сайт ТВ-каналу ТВі

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Copyright МНДіКП "НІКА" © 2024